Antigelul – Ce rol are si cum il diluezi corect

Noutate postată de  AutoKappa  în data de 28 Aprilie 2022
Noutate

Lichidul de racire sau antigelul reprezinta un fluid foarte important pentru motorul masinii. Ignorarea antigelului poate duce la defectiuni grave asupra motorului.

Antigelul – Rol

Dupa cum bine stim, motorul unui autoturism functioneaza pe baza arderii de combustibil. Asadar, racirea este un factor determinant pentru o buna functionare a acestuia.

Antigelul are rolul de a raci motorul care efectueaza un circuit inchis intre propulsor si radiator. Antigelul protejeaza motorul contra inghetului, coroziunii si supraincalzirii.

Opreste supraincalzirea motorului in perioadele in care temperaturile sunt foarte ridicate. Impedica inghetul cand temperaturile sunt foarte scazute, iar in acelasi timp, actioneaza precum un agent impotriva coroziunii la nivelul radiatorului si al motorului si lubrifiaza circuitul de ungere.

Cum diluezi corect antigelul

Procesul de diluare se realizeaza intocmai in functie de recomandarile producatorului.

Folosirea unei cantitati prea mari de antigel sau de apa distilata poate avea consecinte nefaste asupra motorului masinii.

Cea mai indicata combinatie este de 50% apa distilata, 50% antigel.

In cazul in care apa distilata depaseste 50%, se diminueaza rezistenta la fierbere si rezulta supraincalzirea motorului, iar in caz contrar, atunci cand antigelul depaseste cantitatea apei distillate, se va forma un amestec prea gros, care va circula cu mare dificultate prin furtunurile instalatiei de racire.

Nu se va folosi niciodata apa de la robinet in procesul de distilare, deoarece aceasta va determina o racire a motorului care se realizeaza cu dificultate sau o lubrifiere necorespunzatoare, care cu timpul duce la defectarea pompei de apa.

Atunci cand trebuie completata o cantitate foarte mica de lichid de racire, se poate completa si cu antigel in stare bruta, insa nu trebuie transformat intr-un obicei, intrucat poate provoca daune costisitoare.

Este important de retinut ca intotdeauna completarea antigelului se realizeaza atunci cand motorul este rece, pentru a nu se produce presiune la nivelul vasului de expansiune.

Bine de stiut!

In comert antigelul se gaseste sub forma concentrate si este alcatuit dintr-o serie de aditivi speciali si substante pe baza de glicol.

Antigelul are si rol antidepunere, realizand evitarea formatiunilor de calcar sau de alta natura care ar putea genera reducerea semnificativ transferul termic.

Atunci cand se achizitioneaza antigelul este musai sa se tina cont de compatibilitatea acestuia cu materialele din care este fabricat motorul. Daca este folosit un lichid de racire nepotrivit, motorul poate sa sufere defectiuni iremediabile. Totodata, un lichid de racire cu substante inadecvate poate duce la distrugerea circuitului si a pompei.

Antigelul isi pierde proprietatile la un interval de aproximativ 2-3 ani, iar acest fapt duce la scaderea punctului de inghet si la daune importante pe o durata lunga de timp.

Lichidul de racire din comert are diverse culori. Este foarte important ca niciodata sa nu se amestece un antigel de o culoare cu altul in nuanta diferita.

AutoKappa reprezinta un concept lansat de mai bine de 17 ani in domeniul auto. Dorinta noastra cea mai mare este de a duce mereu performanta la un alt nivel si de a ne multumi clientii. Daca esti in cautarea unui service de incredere sau ai nevoie de piese auto de calitate, contacteaza-ne!

 

Imagini
Hei, suntem la început de drum, așa că dacă gasești o eroare sau poți să ne dai o sugestie de îmbunătățire, așteptăm cu bucurie mesajul tău. Contactează-ne și ajută-ne să oferim o experiență mai bună brandurilor românești!