Ploaia acidă – O problemă care trebuie combătută

Articol postat de  Eco Geodrum  în data de 23 Septembrie 2022
Articol

Ploaia acidă este definită precum o precipitație cu un pH mai mic sau egal cu 5,2, care este produsul emisiilor de dioxid de sufl și oxizi de azot, apa de ploaie având în mod normal un pH de 5,6.

Ploaia acidă mai este cunoscută și după denumirea de “depunere acidă” pentru că acest termen acoperă și alte forme de precipitații, precum zăpada.

Depunerea acidă are loc în două feluri: umed și uscat.

Depunerea umedă reprezintă orice formă de precipitație, care îndepărtează acizii din atmosferă și îi aduce pe suprafața terestră. 

Depunerea uscată este formată din particule și gaze poluante care se lipesc de sol prin intermediul prafului și al fumului, în absența precipitațiilor.

Deși este uscată, acest tip de depunere este foarte periculoasă, întrucât precipitațiile pot conduce poluanții în lacuri și râuri.

Ploaia acidă – Cum a apărut acest fenomen?
Cauza principală a apariției acestui fenomen este reprezentată de activitățile pe care noi, oamenii le realizăm, și care conduc către degradarea calității aerului.

Aceste activități umane sunt:

- Operațiunile diverse ale fabricilor;

- Încălzirea spațiilor industriale și rezidențiale cu centrale pe gaze și electrice;

- Activități care au ca bază arderea de combustibili;

- Numărul în continuă creștere al autovehiculelor aflate în circulație;

- Gestionarea defectuoasă a deșeurilor care au impact direct asupra calității aerului și solului.

Efectele pe care ploaia acidă le aduce sunt nocive pentru mediul înconjurător, așadar, implicit și pentru animale și oameni, ducând spre afectarea unor întregi ecosisteme.

Ploaia acidă – Influența acesteia asupra mediului
Pe lângă efectul de seră, ploaia acidă produce următoarele rezultate negative:

-  Daune asupra vegetației;

-  Acidificarea apelor dulci și sărate, care afectează flora și fauna, prin dispariția apei potabile;

-  Deteriorarea prin coroziune a suprafețelor artificiale;

-  Dispariția microorganismelor care au rolul de a fixa azotul.

Aceste consecințe apar gradual, iar conștientizarea nocivității lor este necesară la nivelul populației generale, dar și la cel al afaceriolor, care prin acțiunile de gestionare a deșeurilor, pot diminua efectele dăunătoare asupra planetei și a oamenlilor.

Ploaia acidă – Măsuri de prevenire
Din păcate, ploaia acidă nu poate fi oprită în totalitate, dar poate fi diminuată prin măsuri de prevenire care vizează gestionarea deșeurilor.

Eco Geodrum furnizează servicii de analize pentru apă și sol, monitorizarea biodiversității, consultanță și autorizație de mediu cu cerințele specifice de protecție a mediului naționale și europene.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să fii informat cu privire la impactul pe care poluarea îl are asupra mediului înconjurător, îți recomandăm și: Substanțele periculoase – Ce trebuie să știi. 

Imagini
Hei, suntem la început de drum, așa că dacă gasești o eroare sau poți să ne dai o sugestie de îmbunătățire, așteptăm cu bucurie mesajul tău. Contactează-ne și ajută-ne să oferim o experiență mai bună brandurilor românești!