Cum iti pregatesti masina pentru iarna

Articol postat de  AutoKappa  în data de 13 Februarie 2023
Articol

Din acest articol vei afla cum iti pregatesti masina pentru iarna, astfel incat experienta sofatului sa fie una placuta si sigura.

Iata ce trebuie sa ai in vedere atunci cand iti pregatesti masina pentru iarna


Verificarile pe care le faci sunt unele esentiale, care nu iti iau din timp atat de mult pe cat crezi, dar sunt extrem de importante sa nu le scapi din vedere pentru siguranta ta si a pasagerilor tai.

Echipeaza masina cu urmatoarele:

Lanturi pentru zapada;

Lichid de parbriz rezistent la temperature de -25℃;

Becuri si stergatoare de rezerva;

Lichid de dezghetare parbriz si racleta;

Manusi, patura sau folie termica;

Lanterna;

Lopata de zapada.

Elemente de siguranta esentiale atunci cand pregatesti masina pentru iarna
Starea generala a anvelopelor
Verifica anvelopele minutios, pentru a putea observa daca exista crapaturi, umflaturi sau alte probleme. De asemenea, verifica uzura anvelopelor. De obicei, acestea prezinta un marcaj de uzura.

Este foarte important, indiferent de anotimp, dar in special iarna, datorita temperaturilor, ca roata de rezerva sa fie prezenta si complet functionala.

Verifica si starea valvelor montate pe jante, care pot fi atat cu senzor de presiune, dar si fara.

Starea antigelului
Antigelul, cunoscut si ca lichid de racire, este cel care protejeaza radiatorul si motorul. Acesta se schimba la doi ani maximum, deoarece, cu timpul, punctul de inghet al acestuia se modifica. Este recomandat sa se verifice nivelul acestuia, atunci cand motorul este rece.

Kit-ul de urgenta
Kit-ul de urgenta, care este obligatoriu, de altfel nu trebuie sa lipseasca din masina ta. Acesta trebuie sa contina:

Triunghi reflectorizant;
Vesta de siguranta cu elemente reflectorizante;
Extinctor in termen;
Trusa de prim ajutor omologata.
Bateria
Spre deosebire de anotimpurile calde, iarna masina are nevoie de mai multe resurse pentru a putea functiona corespunzator.

Esentiala pentru functionarea optima, este bateria auto, care este mult mai solicitata in anotimpul rece, lucru care conduce chiar si la pierderea a 50% din puterea sa.

Este indicat sa verifici constant contactele, ca acestea sa nu cumva sa fie uzate si sa nu pornesti motorul cu farurile sau casetofonul pornit, pentru a nu lua din puterea menita pornirii.

Sfaturi pentru o buna functionare a masinii pregatite pentru iarna


Nu lasa frana de mana trasa
Poate ca stii deja acest lucru, dar ne-am simtit datori sa il mai amintim o data.

Din cauza temperaturilor foarte scazute, frana de mana se poate bloca. Cu exactitate, sabotii acesteia se blocheaza pe tamburi, iar placutele pe discurile de frana.

Lasarea masinii intr-o treapta inferioara de viteza, este mai mult decat suficienta.

Protejeaza de inghet incuietorile portierelor
Dupa cum am mai spus, din cauza temperaturilor scazute, se pot produce diverse situatii deloc multumitoare pentru posesorii masinilor.

Prin urmare, din cauza frigului, este posibil ca incuietorile portierelor sa nu se mai deschida.

Vestea buna este ca exista diverse solutii special distillate pentru a rezolva astfel de probleme. De exemplu, poti folosi un spray anti-inghet sau lubrifianti pentru chedere.

Alimenteaza cu mai mult combustibil
In timpul iernii nu este indicat sa folosesti masina atunci cand rezervorul este aproape gol.

O sa iti explicam si de ce! Benzina contine apa, iar aceasta ramane in rezervor si ingheata la temperaturi foarte scazute.

Verifica sistemul de climatizare
In sezonul rece, acesta este foarte util, pentru ca produce caldura in interiorul masinii si contribuie la confortul soferului si al pasagerilor, dar in acelasi timp, acesta ajuta la dezaburirea parbrizului, lunetei, geamurilor si oglinzilor, astfel incat vizibilitatea sa fie sporita.

Asadar, daca urmezi aceste sfaturi, cu siguranta iarna nu te va lua prin surprindere, iar masina ta va fi echipata corespunzator.

Daca ti a placut acest articol, te invitam sa citesti si Frana de motor – Cand si cum ar trebui sa o folosesti.

Imagini
Hei, suntem la început de drum, așa că dacă gasești o eroare sau poți să ne dai o sugestie de îmbunătățire, așteptăm cu bucurie mesajul tău. Contactează-ne și ajută-ne să oferim o experiență mai bună brandurilor românești!