Luna mai in legumicultura – Activitati specifice

Noutate postată de  Meca-Rul  în data de 17 Mai 2022
Noutate

Luna mai in legumicultura este una plina de activitati. Sunt multe de facut, iar timpul nu este cel mai mare aliat al tau. De aceea, trebuie sa-ti planifici foarte bine fiecare miscare.

Iata care sunt principalele culturi de legumele care trebuie plantate in luna mai:

  • Ardeii – pentru plantarea ardeilor ai nevoie de un sol fertil, cu temperaturi intre 22-25 grade. Pentru a fi roditori de-a lungul intregului sezon, acestia au nevoie de o temperatura cuprinsa intre 15 si 35 de grade Celsius.
     
  • Castravetii – aceste legume au nevoie de un sol bogat in minerale, lucrat in adancime si expus in prealabil la soare. Tine minte, atunci cand ii plantezi este esential sa fie o distanta de 35 de centimetri intre plante si de aproximativ 60-70 cm intre rasaduri pentru a avea o cultura bogata.
     
  • Rosiile – pentru plantarea acestor legume, solurile fertile sunt cheia unei culturi productive. Ca ingrijire, acestea au nevoie de mult soare si de apa, de cel putin doua ori pe saptamana.
     
  • Vinetele – culturile de vinete au nevoie de un sol nisipos, fertil si putin drenat. Se planteaza pe doua randuri, la 80 de cm, iar intre plante, pe rand trebuie sa fie o distanta de 40-45 de cm. Acestea, la fel ca rosiile, au nevoie de foarte multe udari.
     
  • Fasolea verde – Aceasta se cultiva direct prin samanta, nu prin rasad. Solul trebuie sa fie permeabil. Este recomandata evitarea solurilor argiloase, nisipoase sau calcaroase.

Luna mai în legumicultură – pas cu pas

Inainte de a ne apuca de plantat este foarte important sa pregatim solul. Acesta trebuie curatat de buruieni, nivelat, iar mai apoi trebuie sapate santurile pentru rasaduri.

Daca solul pe care vreti sa plantati este prea nisipos sau prea argilos, este bine sa ii adaugati compost si substrat pentru legume. Acest pas este important deoarece va transforma solul intr-un mediul potrivit in care o planta poate sa creasca.

Afanarea terenului sau ,,aerisirea” acestuia este un proces la fel de important. Este esential pentru ca nutrientii, apa si aerul din sol sa circule mai bine catre planta.

Un alt pas este mulicirea. Acesta actiune consta in acoperirea solului cu un strat de rumegus, crengi uscate sau tocate, paie, iarba cosita, pietris de rau sau alte materiale care pot acoperi stratul de sol fara sa il supraincarce.

Mulicirea impiedica cresterea buruienilor, conservarea apei in sol si actioneaza ca strat de izolatie termica.

La inceputul lunii rasadurile se trateaza si impotriva daunatorilor si a infectiilor.

Mai trebuie tinut cont si ca, in caz de seceta, se pun in functiune sistemele de irigat astfel incat plantele sa aiba suficienta apa pentru a se dezvolta cum trebuie.

Dupa trecerea unor faze de crestere, lucrarile lunii mai in legumicultura mai includ si legatul, copillitul si carnitul plantelor. Aceste activitati sunt importante in cresterea sanatoasa a legumelor.

Cum se realizeaza copilirea rosiilor si a castravetilor

In cazul rosiilor copilirea se face atat la cele crescute in aer liber, dar si la cele din solarii. Aceasta activitate presupune taierea lastarilor de 5-10 cm, din lateralul plantei,

Aceste copilii trebuie indepartate de pe planta deoarece, daca sunt lasate, pot lua din seva bruta a plantei si impiedica dezvoltarea acesteia.

Imediat dupa copilire, rana trebuie cicatrizata prin administrarea unui fungicid. Acest pas este important deoarece, daca rana se lasa deschisa, bacteriile din atmosfera pot afecta planta.

Copilirea castravetilor se realizeaza in mai multe etape. De la aparitia primilor copilii, dar si inainte de recoltare.

Plantele trebuie lasate sa creasca la 150 de cm, iar la apariția primilor lastari trebuie inceput procesul de copilire. Lastarii din lateral se rup împreuna cu doua, trei frunze.

După cum am vazut, lucrarile lunii mai in agricultura sunt diverse iar fiecare etapa poate dicta soarta plantelor. De aceea, trebuie multa pregatire, rabdare si atentie pentru fiecare etapa. O recolta bogata se poate obtine doar daca toate lucrarile sunt efectuate la timp!

Iar pentru a realiza toate aceste activitati, trebuie sa ai cele mai bune si utilaje si piese de schimb agricole. La MecaRul gasesti o gama variata de piese de schimb pentru orice activitate agricola. Viziteaza-ne magazinul online pentru a pune o comanda.

 

Imagini
Hei, suntem la început de drum, așa că dacă gasești o eroare sau poți să ne dai o sugestie de îmbunătățire, așteptăm cu bucurie mesajul tău. Contactează-ne și ajută-ne să oferim o experiență mai bună brandurilor românești!