Cărămida – Tipuri și la ce construcții o poți folosi

Noutate postată de  Doni Trade  în data de 4 Mai 2022
Noutate

Cărămida reprezintă un material de construcție artificial, alcătuit din amestecul dintre argilă, nisip, apă și elemente precum betonul sau zgura, uscat la soare sau într-un cuptor special. Este un material folosit la scară largă pentru numeroase tipuri de construcții.

Tipuri de cărămidă în funcție de diverse aspecte

În funcție de compoziția structurală:

Cărămida plină – reprezintă cărămida clasică, are o structură plină și este utilizată pentru ridicarea pereților de rezistență.

Cărămida cu goluri – prezintă goluri dispuse vertical sau orizontal, are un nivel mai ridicat de termoizolare și este de regulă, utilizată pentru pereții nestructurali.

În funcție de densitatea acesteia în stare uscată:

Cărămida HD (high density) – se utilizează pentru zidărie neprotejată și protejată.

Cărămida LD (low density) – se utilizează doar pentru zidărie protejată.

În funcție de clasa cărămizilor:

Cărămida clasa I – se folosește pentru orice tip de construcții și ziduri.

Cărămida clasa II -  se folosește doar la ziduri de compartimentare.

În funcție de metoda de fabricație:

Cărămida clasică – este alcătuită din ceramică sau argilă și este folosită alături de mortarul pregătit după o rețetă specială, cu scopul de a oferi o bună rezistență.

Cărămida refractară – reprezintă un material ceramic special, realizat dintr-o argilă specială, ars la temperaturi extrem de înalte.

Cărămida aparentă – acest tip de cărămidă are un grad mai redus de rezistență, îndeplinind mai mult o funcție estetică. Este utilizată pentru placarea suprafețelor de interior sau exterior, precum arcade, șeminee sau fațade.

Cărămida din sticlă – are rol decorativ, fiind folosită pentru construirea ferestrelor sau a pereților, ce vor pune în valoare proprietățile acesteia de difuzare a luminii.

Construcții pentru care se poate folosi cărămida

Deoarece cărămida este un material de construcție utilizat la scară largă, numeroase construcții pot fi realizate cu ajutorul ei.

  • Clădiri publice, case – cărămida este foarte rezistentă la mișcări seismice, izolează foarte bine și menține căldura pe termen lung.
  • Coșuri de fum sau grătare – există anumite tipuri de cărămidă ce pot fi utilizate pentru realizarea coșurilor de fum sau a grătarelor. Cărămida este un material sigur în ceea ce privește riscul de incendiu.
  • Adăposturi pentru animale – fiind un foarte bun izolator termic, adesea, cărămida este utilizată pentru realizarea adăposturilor pentru animale.
  • Clădiri cu design inedit – cărămida este un element esențial în stilul tradițional sau rustic, așadar, unele tipuri de cărămidă au rol decorativ, de a îmbrăca fațada construcțiilor.

Avantajele utilizării cărămizilor pentru construcții

  • Izolare fonică și termică

Față de alte materiale utilizate pentru zidărie, cărămida izolează cel mai bine fonic, iar când vine vorba de izolarea termică, prin utilizarea cărămizii, au loc cele mai puține pierderi termice, căldura acumulându-se și păstrându-se mult mai bine la interior, fără a se sesiza variații ale acesteia.

Pe lângă aceste două avantaje, cărămida permite difuzia vaporilor de apă, ceea ce înseamnă că umezeala este eliminată și nu exisă riscul de a se forma igrasie.

  • Durabilitate și rezistență

Cărămida este un material cu o durată de viață foarte mare, construcțiile realizate din aceasta necesitând doar o minimă întreținere, dar asta la un interval foarte mare de timp de la construcție.

Este ușor de întreținut față de lemn sau metal, care se deteriorează mult mai ușor în contact cu factorii externi precum – dăunătorii, ploaia sau zăpada.

  • Siguranță și sănătate

În cazul construcțiilor realizate din cărămidă, riscurile unui incendiu sunt mult mai reduse, spre deosebire de cele din lemn, unde este necesară aplicarea unor lacuri speciale.

De asemenea, este dovedit faptul că aerul este unul mult mai sănătos într-o încăpere realizată din cărămidă, față de una din alte materiale de construcții.

Cărămida permite circulația vaporilor de apă din interior spre exterior, împiedicând formarea mucegaiului și apariția diverselor bacterii, iar pereții din cărămidă “respiră” ușor, păstrând astfel calitatea aerului la un nivel ridicat.

La Doni Trade și Doni Market găsești tot ce ai nevoie pentru construcțiile tale viitoare. Nu ezita să contactezi magazinele din apropierea ta sau depozitul central pentru mai multe informații referitoare la produsele noastre.

Imagini
Hei, suntem la început de drum, așa că dacă gasești o eroare sau poți să ne dai o sugestie de îmbunătățire, așteptăm cu bucurie mesajul tău. Contactează-ne și ajută-ne să oferim o experiență mai bună brandurilor românești!