Etrier – Rol si importanta

Articol postat de  AutoKappa  în data de 16 Septembrie 2022
Articol

Ce este un etrier? Acesta este o piesa care formeaza forta de franare si care controleaza placutele de frana. Acesta are rolul de a incetini masina prin punerea de presiune asupra discurilor de frana.

Tipuri de etrier
In sistemul de franare se intanesc doua tipuri de etriere: etrier plutitor si etrier fix.

Etrierul plutitor este mai frecvent utilizat la masinile de clasa mica, este mai simplu ca si structura si mai putin costisitor. Partea opusa a acestuia ramane libera, iar etierul intra in contact direct cu discul in momentul in care se produce franarea. Pistoanele apasa discul, iar atunci cand placutele de pe partea cu pistoanele ating discul, are loc o rezistenta, iar in acel moment partea plutitoare a etrierului incepe sa se miste. Atunci cand si partea plutitoare atinge discul, se produce procesul efectiv de franare.

Etrierul fix, dupa cum este descris si de denumirea acestuia, este montat fix pe pumnul suspensiei din fata sau din spate. Acest tip de etrier se foloseste de presiunea hidraulica si doar pistoanele se misca in momentul in care are loc procesul de franare. Etrierul fix este utilizat de obicei la masini de clasa mai mare.

Rol etrier
Un etrier, este o piesa care gazduieste placutele de frana. Acest lucru inseamna ca placutele mereu sunt fixate si pozitionate astfel incat sa actioneze asupra discurilor, de fiecare data cand pedala de frana este actionata.

Etrierul, ajuta de asemenea, la crearea fortei hidraulice, care transforma presiunea lichidului de franare in miscare mecanica, care conduce la actiunea de franare. 

In concluzie, etrierul are rolul de a asigura franarea in siguranta a autovehiculului, iar fara acesta intregul sistem de franare nu ar functiona.

Etrier – cauze ale blocarii
-   Folosirea lubrifiantului nepotrivit sau lipsa acestuia;

-   Schimbarile de temperatura bruste;

-   Condusul agresiv, care produce fortarea repetata a franelor;

-   Utilizarea lichidului de frana nepotrivit

-   Mizeria si umezeala;

-   Expunerea la substante chimice puternice.

Cand trebuie inlocuit un etrier?
Atunci cand observi anumite semnale de alarma, acestea pot indica faptul ca etrierul ar trebui sa fie schimbat. Iata care ar putea fi acestea:

-   Aprinderea martorului ABS;

-   Atunci cand este actionata pedeala de frana masina trage intr-o anumita parte;

-   Devine mai mare spatiul de franare;

-   Se simte moale pedala de frana;

-   In jurul rotilor se pot observa scurgeri de lichid.

Intretinerea si utilizarea corecta a unui etrier
-   Evitarea condusului agresiv;

-   Inlocuirea lichidului de frana;

-   Aplicarea unei vopsele speciale pe etrier pentru a preveni coroziunea;

-   Utilizarea unui dispozitiv special pentru presarea pistonilor, cand sunt inlocuite placutele de frana.

Acum ca ai aflat rolul si importanta etrierului, mai departe, atunci cand masina ta intampina probleme, echipa AutoKappa este aici sa te ajute.

Nu uita ca sistemul de franare este esential pentru siguranta tuturor participantilor la trafic, si cel mai important atunci cand vine vorba despre intretinere si revizii.

Imagini
Hei, suntem la început de drum, așa că dacă gasești o eroare sau poți să ne dai o sugestie de îmbunătățire, așteptăm cu bucurie mesajul tău. Contactează-ne și ajută-ne să oferim o experiență mai bună brandurilor românești!