Depozitarea legumelor. Sfaturi de pastrare

Articol postat de  Meca-Rul  în data de 7 Noiembrie 2022
Articol

Depozitarea legumelor este apogeul recoltarii. Modul in care depozitam legumele reprezinta valorificarea acestora in extra-sezon. Depozitarea fructelor si a legumelor este reprezentata de mai multe operatii efectuate pentru mentinerea calitatii produselor intr-un interval de timp mai indelungat.

Durata in care un produs isi pastreaza calitatile si proprientatile depinde atat de conditiile de pastrare cat si de produsul in sine.

Pastrarea legumelor si fructelor in stare cat mai proaspata, poate fi temporara, atunci cand starea sau natura produselor nu permite.

Depozitarea legumelor. Ce legume se pastreaza mai bine


O foarte scurta perioada se pot pastra foarte bine ciupercile, verdeturile precum patrunjelul, mararul, leusteanul, stevia, salata si multe altele. De asemenea dovleceii in floare, fasolea pastai, vinetele, capsunile, murele, visinele si ciresele se pot pastra in jur de o saptamana.

In cazul ardeilor, castravetilor, bamelor, dovlecilor, mazarii pastai, afinelor, agrisului si coacazelor, durata de pastrare poate fi una de scurta durata (una-doua saptamani).

Depozitarea de pana la o luna. Din categoria legumelor care pot fi pastrate aceasta perioada de timp, fac parte conopida, guliile, ridichiile de o luna, sparanghelul, pepenii galbeni, pepenii verzi si anumite soiuri de piersici si prune.

Depozitarea de pana la doua luni se face cu legume precum anghinarea, sfecla rosie, perele timpurii, piersicile si prunele.

Pe perioada de trei-patru luni se pastreaza foarte bine ridichiile de iarna, anumite soiuri de sfecla rosie, telina, varza si fructe, precum gutuile si strugurii.

Pana la cinci-sase luni, se pot pastra in conditii optime dovleacul plancintar, morcovii, patrunjelul pentru radacina, pastarnacul, telina, varza si perele tarzii.

Perioada de depozitare de pana la sase luni creste la cartofi (4-9 luni), usturoi uscat (5-6 luni), alune de padure (12-18 luni), mere (3-6 luni), nuci in coaja (8-13 luni), migdale (10-12 luni).

Ce metode exista pentru depozitarea legumelor

  • Depozitarea in vrac. Exista avantajul de utilizare in intregime a spatiului de depozitare existent si posibilitatea de mecanizare a manipularii produselor depozitate.

Sunt insa cateva dezavantaje precum, dificultatea de dirijare uniforma si in limite optime a temperaturii si a umiditatii, mai ales la produsele neuniforme ca marime.

Asadar, depozitarea in vrac poate fi facuta doar cu produse uniforme, curate si perfect sanatoase.

  • Depozitarea in diverse ambalaje. Aceasta metoda este mult mai eficace doarece permite accesul uniform si in limitele optime a aerului rece si a umiditatii in toata masa produsului.

In plus, manipularea se poate face mecanizat, iar produsele pot fi controlate in mod permanent.

Legumele si fructele pot fi pastrate pe timpul iernii in ceara, hartie, nisip, sare sau de ce nu, ingropate. Iar pentru cei care nu locuiesc la casa, pivnitele, podurile sau congelatrorul sunt o alternativa la fel de eficace.

Fructele si legumele trebuie sa respecte o serie de regului pentru a putea fi depozitate, astfel risca sa se altereze nu dupa foarte multe timp.

Cartofii sunt foarte usor de depozitat. Trebuie sa ii pastrati intr-un loc racoros si intunecat, in ladite de lemn care permit circulatia aerului. Daca sunt umezi cand ii cumparati sau ii scoateti din pamant, trebuie lasati sa se usuce, altfel se vor inmuia si vor incolti.

Ceapa si usturoiul se usuca foarte bine inainte, apoi se impletesc. Acestea trebuie ferite de inghet si de caldura.

In general, toate legumele si fructele care sunt depozitate trebuie tinute intr-un loc aerisit, la distanta una fata de alta.

Cum protejam spatiul pentru depozitarea legumelor


In primul rand, trebuie sa va asigurati ca igrasia, condensul, mucegaiul, praful sau umiditatea nu sunt niste factori prea mari.

Apoi trebuie verificate starea rafturilor, a mobilierului si a accesoriilor. Este important de verificat starea rafturilor pe care veti depozita fructele sau legumele. Puteti monta si cuiere si sisteme metalice si sisteme de organizare pentru a preveni riscul accidentelor neplacute precum borcanele sparte sau altele.

Pentru a folosi spatiul din plin nu va sfiiti sa montati rafturi inalte.

Trebuie sa aveti grija si la starea materialelor in care le depozitati. Daca lemnul este putrezit, acelasi lucru se va intampla si cu ceea ce depozitati in acele ladite. Materialele precum PVC-ul, metalul, ceramica si vopselurile tratate antifungic mentin un mediu mult mai curat si potrivit pentru depozitare.

Temperatura potrivita pentru depozitare este de 4-5 grade Celsius. Este recomandat ca aceasta temperatura sa fie pastrata si vara pentru ca altfel legumele si fructele se pot altera.

Puteti monta un termometru care sa va ajute sa monitorizati temperatura si sa aerisiti daca aceasta creste.

Cand vorbim de lumina, in procesul de depozitare a legumelor, aceasta nu trebuie sa existe. Spatiul trebuie sa fie cat mai intunecat. Insa daca aveti totusi o fereastra sau o sursa de lumina slaba, asigurati-va ca aceasta nu bate direct catre produse.

Cum pregatim legumele pentru depozitare


Depozitam doar fructe mature si copate complet, astfel nu vor altera. Puteti amana culesul in cazul radacinoaselor care pot suporta chiar si un inghet.

Nu depozitati fructele care prezinta urme de mucegai sau au fost lovite. De asemenea, acestea nu ar trebui sa fie spalate. Doar curatate de pamant si lasate de uscat.

Dintre metodele de pastrare pe timpul iernii mai amintim: deshidratarea si conservarea fructelor si a legumelor.

Am vazut care sunt metodele de pastrare a fructelor si legumelor, care sunt conditiile necesare si unde trebuie depozitate. Mai trebuie, atat in perioada de vara, de primavara sau de toamna sa ingrijiti terenurile pentru a avea culturi bogate.

MecaRul este aici sa va ajute cu piese si utilaje agricole de calitate pentru a va ingiji terenurile agricole.

Imagini
Hei, suntem la început de drum, așa că dacă gasești o eroare sau poți să ne dai o sugestie de îmbunătățire, așteptăm cu bucurie mesajul tău. Contactează-ne și ajută-ne să oferim o experiență mai bună brandurilor românești!