Culesul vitei de vie si activitatile agricole care ii succed

Articol postat de  Meca-Rul  în data de 17 Octombrie 2022
Articol

Dupa culesul vitei de vie, urmeaza o serie de activitati de prelucrare a solului, menite sa pastreze pamantul in conditii optime. Munca unui viticultor nu se opreste in momentul in care toti strugurii sunt culesi, ci se continua cu o serie de lucrari importante, atat la nivelul solului cat si asupra butucilor.

Ce activitati se fac dupa culesul vitei de vie


Tratarea vitei de vie
Desi pare ca perioada tratamentelor a trecut, un numar mare de fermieri iau in considerare aplicarea unui tratament suplimentar in plantatiile de vita de vie, dupa ce strugurii au fost recoltati.

Scopul acestui proces este sa reduca bolile pentru recolta de anul viitor. Acest lucru este posibil deoarece intervalul de timp dintre recoltare si caderea frunzelor incepe sa fie din ce in ce mai lung de la un an la altul.

Specialistii recomanda folosirea produselor de contact, pe baza de cupru si sulf. MecaRul este disponibil pentru cererile dumneavoastra punandu-va la dispozitie cu solutii si lichide pentru ingrijirea culturilor.

Aratura de toamna
Aratura de toamna se realizeaza dupa  caderea frunzelor. Din aratura va rezulta un sant, pe mijlocul intervalului. Aceasta va asigura acumularea apei provenite din ploi si din ninsori. Totodata se asigura si o buna aerisire a solului. In acelasi timp cu aratura, se mai recomanda si incorporarea adanca in sol a ingrasamintelor organice si chimice.

Subsolajul
Aerisirea solului este un alt proces important pe care orice viticultor o cunoaste. De aceea, specialistii recomanda efectuarea lucrarii de subsolaj. Aceasta contribuie la oxigenarea solului la adancimi de 35-40 de centimetri, precum si la patrunderea si retinerea apei in substraturile adanci de sol. Prin acest procedeu radacina vitei de vie este vizata, deoarece creeaza conditii favorabile de dezvoltare a noilor cresteri radiculare.

Lucrarea de subsolaj se face alternativ, in doua intervale. Se va reveni pe acelasi interval dupa 4-6 ani, in functie de tipul de sol.

Protejarea butucilor
Acesta este un proces vital pentru ca butucii sa treaca cu bine peste iarna. Protejarea butucilor este obligatorie si se face prin acoperirea totala sau partiala a acestora cu pamant.

In unele zone, temperaturile din timpul iernii pot ajunge si la -30 grade Celsius, ceea ce impune protectia butucilor la inghet. Protejarea vitei de vie se poate face manual, cu o sapa, in cazul plantatiilor de mici dimensiuni, sau mecanizat, cu ajutorul plugului.

Fertilizarea plantatiilor de vita de vie
Fertilizarea de baza a solului se realizeaza prin administrarea de ingrasaminte organice si chimice cu fosfor si potasiu. Un nivel acceptabil al acestora va asigura butucilor de vita de vie atat rezistenta necesara supravietuirii la gerurile din timpul iernii, sau la atacurile daunatorilor, cat si o diferentiere favorabila a mugurilor de rod.

Taierile de rodire
Viticultorii care detin suprafete intinse de vita de vie profita astfel de vremea buna din aceasta perioada. Taierile de rodire se fac la soiurile de vie rezistente la ger, precum si la plantatiile de pe terenuri mai inalte. In acest fel puteti evita pierderile de muguri de rod cauzate de temperaturile negative din lunile ianuarie-februarie.

Daca cultura este situata pe un teren plan, puteti efectua asa numitele taieri de usurare, prin care se elimina aproximativ 30% din coardele anuale.

Infintarea unei noi plantatii
Odata ce s-a terminat procesul de recoltare a strugurilor, plantatiile vechi pot fi desfintate pentru a pregati terenul si planta butuci de vie pentru infiintarea unei noi plantatii. Aceasta este una dintre lucrarile care necesita un volum mare de munca, indiferent ca vorbim despre plantarea manuala sau despre plantarea mecanizata.

Trebuie acordata o atentie deosebita si originii soiului pe care vreti sa il plantati. Daca nu sunteti siguri in ceea ce priveste calitatea soiului pe care vreti sa il plantati, puteti cere oricand sfatul producatorilor cu experienta.

Iar pentru ca utilajele si piesele agricole de calitate joaca un rol important in tot procesul de intretinere a solului, noi va punem la dispozitie pluguri, piese pluguri, ingrasaminte si toate materialele de care aveti nevoie.

Ne puteti vizita site-ul pentru a va achizitiona toate utilajele agricole potrivite pentru a va ingriji terenul agricol chiar si dupa culegerea strugurilor.

Imagini
Hei, suntem la început de drum, așa că dacă gasești o eroare sau poți să ne dai o sugestie de îmbunătățire, așteptăm cu bucurie mesajul tău. Contactează-ne și ajută-ne să oferim o experiență mai bună brandurilor românești!